Nika Trilsbeek (2000) woonde een tijdje in Maastricht en in Zweden, maar keerde terug naar haar geboortestad. Adam James (1989) streek een paar jaar geleden voor zijn werk op de NAVO-basis in Brunssum neer in de regio. Hij groeide op in de buurt van de Engelse stad Manchester maar voelt zich in Heerlen – ‘een stad met een randje’ – helemaal op zijn gemak. Samen openden ze begin 2022 boulderhal The Climbing Corner op industrietrein In De Cramer. Het Van Grunsvenplein en het theater vormen voor het stel het culturele centrum van Heerlen.
Adam: Het theater is een van de juweeltjes van deze stad, want de kwaliteit van de programmering is ongeëvenaard. En hier vindt vaak de opening van theaterfestival Cultura Nova plaats. Dat is ook een reden waarom ik deze plek zie als het culturele epicentrum van de stad.
Nika: Tijdens de renovatie van het Van Grunsvenplein hebben we contact opgenomen met de projectleider en gevraagd op welke manier we een bijdrage konden leveren. We hebben toen een dennenhouten bankje aan de rand van het plein gedoneerd. We willen namelijk niet alleen ondernemers zijn en geld verdienen, maar ook een community creëren en iets terugdoen voor de stad. Als ik erlangs loop dan denk ik altijd: dit hebben we aan de gemeenschap gegeven. We blijven ook in de toekomst naar manieren zoeken om de stad te steunen.
Adam: We zijn begonnen met het idee voor The Climbing Corner in de staart van de pandemie. We wisten dat we dit wilden doen, maar het vinden van een geschikt gebouw duurde even. We zochten zo’n zes maanden lang, in verschillende steden in Nederland, maar gelukkig vonden we iets in Heerlen. Dat is perfect, want met Heerlen hebben we al een band. We kunnen goed samenwerken met de gemeente, maar alles wat buiten het bestemmingsplan valt is moeilijk. We kunnen daardoor soms niet de ondernemers zijn die we willen zijn. Vasthouden aan zo’n bestemmingsplan helpt niet om een stad te laten groeien en zich te laten ontwikkelen.
Nika: Ik ben geboren en opgegroeid in Heerlen. Ik heb een tijdje in Maastricht en in Zweden gestudeerd, maar ik ben hier teruggekeerd want ik voel me een Heerlenaar. Ik heb nooit interesse gehad in een grote stad want ik hecht juist waarde aan een intieme sfeer. Er is bovendien veel meer te doen dan mensen denken, als je weet waar je moet zijn. Als je ziet waar de stad vandaan komt en waar we nu zijn, dan ben ik ook trots op Heerlen. Ik kan mij het oude treinstation nog herinneren, met die tunnel. En als je ziet wat er nu staat, dan is het veel beter.
Adam: Ik groeide zelf op in de buurt van Manchester en heb 14 jaar bij de luchtmacht gezeten. In Engeland zeiden ze: je volgende klus wordt op de NAVO-basis in Brunssum. Dat was in 2019. Er zijn veel overeenkomsten tussen Heerlen en het deel van noordwest Engeland waar ik vandaan kom. Ze hebben beiden door hun industrieverleden een rauw randje, en dat vind ik wel prettig. Daardoor krijgt een stad iets interessants, zeker als het over ondernemerschap en culturele diversiteit gaat. Wat ik fascinerend vind is dat Heerlen een slechte reputatie heeft; er wordt niet altijd positief gesproken over de stad. Toen ik hier kwam dacht ik, laat ik maar voorzichtig zijn. Ik zocht naar bewijs van die slechte naam, maar vond dat niet. In 2020 moest ik kiezen: terug naar Engeland of hier blijven. Die keuze was snel gemaakt: ik wilde blijven, want ik voel me op m’n gemak. Maar wanneer ben je echt een Heerlenaar? Is het genoeg dat je het gevoel hebt dat je hier thuishoort?
Nika: Ik weet niet of we altijd in Heerlen blijven. Misschien gaan we wel op reis om iets van de wereld te zien. Maar ik zal altijd goede herinneringen aan de stad koesteren, want we hebben hier onze eigen onderneming geopend. Voor mij zal Heerlen altijd mijn thuishaven blijven, een plek waar je naar terug kunt keren.
Adam: Ik ben benieuwd hoe Heerlen er over vijf jaar bijligt. Er wordt veel geïnvesteerd in infrastructuur, maar je moet ook investeren in werkgelegenheid en in commercie. Als je nu door het centrum loopt zie je de ene na de andere lege etalage. Als de bedrijvigheid ontbreekt, dan is een stad uit balans. Ik ben niet negatief, maar wel benieuwd naar de oplossing.
December 2022
Foto: Carole Meijers
Wat betekent het om Heerlenaar te zijn? Welke band hebben Heerlenaren met hun stad? En welke invloed hebben de veranderingen in Heerlen op haar bewoners? In de serie Heerlen Laat Los zoekt fotograaf Carole Meijers naar de Heerlense identiteit. Ze portretteert bewoners van de stad op een voor hun betekenisvolle plek in Heerlen en spreekt met ze over hun band met Heerlen. Dit verhaal maakte ze samen met Jules Roosenboom.